Johtaako sinun elämääsi ego vai sielu?  osa 2

Johtaako sinun elämääsi ego vai sielu? osa 2

Edellisessä kirjoituksessani pohdin egon olemusta ja sen kypsymistä sielun ohjaukseen.
Jos et vielä ole lukenut osaa 1, lue se tästä.
Tässä kirjoituksessa sukelletaan syvemmälle sielun olemukseen sekä egon ja sielun keskinäiseen työnjakoon ja vuorovaikutukseen.
Mitenkähän on, johtaako sinun elämääsi ego vai sielu?

Sielun olemuksesta

Sielu on ihmisen kuolematon osa, se joka sukeltaa ihmiskehoon palatakseen jälleen korkeampiin ulottuvuuksiin. Sielu kiertää menneiden ja tulevien elämien spiraalissa. Sielulla on kehitystehtävänsä nykyisessä elämässäsi – itse asiassa sillä on tehtävänsä kaikissa elämissä yhdessä ja erikseen. Sielun kehitystehtävät myös liittyvät muihin ihmisiin. Monet heistä ovat sielunkumppaneistasi tai muuten läheisiä. Heidän kanssaan työstät oppiläksyjäsi niin haasteissa kuin vahvuuksissa. Keskeneräisiä tehtäviä kutsutaan karmaksi. Niin sielulla kuin maallisella olemuksellamme on omat, persoonalliset vahvuutensa – potentiaalinsa. Sielu haluaa kirkastaa potentiaalinsa näkyväksi ja toimivaksi – pois egon mielivallan alta.

Sielun ja egon vuorovaikutus

Sielu ei voi toimia johtajana jos sillä ei ole mitä johtaa. Sielu tarvitsee maallisen kulkuneuvon eli kehon. Kohossa sijaitsee keskusyksikkö, eräänlainen ajotietokone nimeltään persoonallisuus. Persoonallisuuden ominaisuudet toimivat pienentäen tai laajentaen sielun mahdollisuuksia toimintaan. Niin sanottu negatiivinen ego on kuin valmis ohjelmointi, joka ei hyväksy poikkeuksia tai uudelleensäätöjä. Se on robottiauto, joka ajaa aina samaan osoitteeseen – vaikka päin seinää.  Se toistaa uudelleen ja uudelleen samat virheet. Se ei löydä ulospääsyä. Psykologia kutsuu tätä skriptiksi tai skeemaksi. Mielen tasolla tämä toteutuu esimerkiksi uskomuksissa.

Kypsä ego puolestaan antaa sielun ohjata ja ohjelmoida järjestelmän tilanteeseen sopivaksi. Se hyväksyy kasvun ja muutoksen, huomioi tilanteet, ympäristön ja muut ihmiset. Mutta se myös ilmoittaa, kun polttoaine on loppumassa ja säätää ilmastoinnin sopivaksi. Sielu hyväksyy sen, että tietokone hoitaa hommansa. Sielu tekee myös ohjelmoinnin päivitykset tarvittaessa. – Ajatukset ja uskomukset muuttuvat, tunteet työstyvät ja tietoisuus kasvaa.
Sielu määrittelee osoitteen minne ajetaan. Osoite muuttuu useaan kertaan elämän välietappien muodossa – riippuen siitä, tulivatko ne elämän oppimistehtävä opittua, vai pitääkö ajaa sama rata vielä uudelleen. Mutta kun sielu ohjaa, se lopullinen etappi tälle kulkuneuvolle on suunta kohti omaa karttapohjoista – vaikka reitti sinne olisi välillä hyvinkin mutkainen, kuoppainen ja kurainen.

Mistä tiedät, johtaako sinun elämääsi sielu?

  • Sinulla on selkeyden hetkiä, jolloin tiedät, et mieti.
  • Ymmärrät elämän kehityspolkuna, jossa tietoisuutesi kasvaa.
  • Näet vastoinkäymisissä mahdollisuuden löytää uutta.
  • Pyrit lisäämään itseymmärrystäsi.
  • Arvostat tunteiden tuomia viestejä, ja otat niistä opiksesi.
  • Kunnioitat kehoasi sielusi kotina.
  • Pyrit tekemään valintasi ajatellen kaikkien osallisten parasta mahdollista hyvää – myös itsesi mukaan lukien.
  • Et pidä itseäsi parempana tai huonompana kuin muut.
  • Tunnustat ja hyväksyt keskeneräisyytesi lempeydellä.

Matkalla kohti syvempää itsetuntemusta ja avarampaa tietoisuutta kohtaamme monenlaisia vaiheita. Toisinaan pienemmämme itseämme, kunnes ponnistamme jälleen kohti valoisampaa itseä – kohti sielutietoista elämää. Kun sinulla on aito pyrkimys kasvaa ihmisenä ja jaksat uskoa, että osaat ja pystyt, tapahtuu ennemmin tai myöhemmin läpimurto ja tiedät: sielusi johtaa sinun elämääsi enemmän kuin egosi.

Anneli Valo
Kirjoittaja on kouluttaja, valmentaja, energiahoitaja ja selvänäkijä


lue lisää
linkki palveluihin

Vastaa