Johtaako sinun elämääsi ego vai sielu? osa 1

Johtaako sinun elämääsi ego vai sielu? osa 1

Kuka johtaa valintojasi? Johtaako sinun elämääsi ego vai sielu? Egoa pidetään huonona kaverina: Se aiheuttaa ristiriidat ihmisten, ryhmien ja valtioiden välille. Se hakee omaa etuaan. Se valehtelee. Se harhauttaa ja saa etsimään jotakin mitä et oikeasti kaipaa. Onko näin? Ja onko sielu sitten se ylimaallinen hyvä, joka katsoo kaikkien parasta, jakaa epäitsekkäästi ja kulkee erehtymättä ja oikeaan? Olisiko sielujohteinen elämä turvallista ja virheetöntä? – Sitähän me kaipaamme, että emme kulkisi harhaan. Mutta eikö tämä virheettömyyden kaipaaminen etsi samalla kärsimyksen välttämistä, loputonta autuutta ja onnea? Kääntyykö se samalla kohti itsekkäitä päämääriämme? Onko kyseessä sittenkin egon ilkikurinen leikki kustannuksellamme? Mistä voit tunnistaa sen, johtaako elämääsi ego vai sielu?

Ego johtajana

Mieti vaikkapa tavanomaista työyhteisöä, jossa toimii egoisti johtaja. Minkälaisena miellät tilanteen? Johtaja on kylmä, perustaa päätökset pelkkään mieleen ja hyödyn tavoittelemiseen. Ihminen on hänelle resurssi, jota hän käyttää päästäkseen tavoitteeseensa, heti, äkkiä, helposti ja halvalla. Hän kuluttaa työntekijänsä loppuun. Hän ei kuuntele tunteita. Hän ei hae yhteyttä tai yhteyttä. Hän haluaa kaiken heti minulle tänään. Päämäärät ovat lyhytnäköisiä, koska ne eivät kestä päivänvaloa. Hän ei kestä arvostelua tai edes korjaavaa palautetta. Hän haluaa olla oikeassa ja sanoo aina viimeisen sanan.

Oma negatiivinen egosi voi suunnata ylivaltansa sisään tai ulospäin. Jompikumpi voi olla sinussa vallitseva, mutta useimmiten käytämme kumpaakin toimintatapaa. Voimme alistaa muita tai alistamme itseämme. Myös uhritietoisuus on egon leikkimistä sisäisyydellämme. Aina kun sinusta tuntuu, että ansaitset enemmän kuin muut tai olet uhri, olet egosi orja. Aina kun toimit pelkän mielesi perusteella tai pelkosi ottavat ylivallan, egosi on ottanut johtajuuden.

Johtaako sinun elämääsi ego?

 • Mielesi on yliaktiivinen, ja ajattelu voi olla sekavaa
 • Tunnet älyllistä ylemmyyttä tai huonoutta muihin verrattuna
 • Keksit aina selityksiä, joilla estät muutoksen
 • Haluat olla oikeassa ja ristiriidoissa haluat voittaa taistelun
 • Olet itsekäs tai olet liian epäitsekäs, tunnet syyllisyyttä itsekkyydestäsi
 • Sinusta tuntuu siltä, etteivät muut ymmärrä tunteitasi, tai että olet uhri
 • Väheksyt muiden tunteita tai omia tunteitasi
 • Et pidä huolta kehosi hyvinvoinnista etkä lepää tarpeeksi
 • Vaadit itseltäsi tai muilta liikaa
 • Sinusta tuntuu että elämä on epäreilua ja että sinä kärsit enemmän kuin muut.
 • Kyseenalaistat kaiken: itsesi, muut ja tämän kirjoituksenkin

Kypsä ego

Itseään elämän ja elämien varrella työstänyt ego ei pyri olemaan johtaja, vaan se on ennemminkin sielun käyttöväline. Voit ajatella, että mieli on hyvä renki mutta huono isäntä. Itse ajattelen, että mieleni on kuin huippuunsa viritetty laskukone, jota sieluni näppäilee. Ilman työvälinettäni – mieltä, en ymmärtäisi tästä käytännön elämästä yhtään mitään. Mutta myös toisinpäin – ilman sielua olisin sekaisin taskulaskimeni algorytmeissä ja numeroviidakossa. En tietäisi, miksi ja mihin tätä ¨toosaa¨ käytetään. Olisin ¨koneeseen kadonnut¨.

Kypsä ego ymmärtää olevansa käyttöväline. Se ymmärtää olevansa välillä kuriton ja antaa sen itselleen anteeksikin. Se pyrkii kehittymään ja tiedostamaan itseään yhä enemmän. Se kuorii päältänsä harhan kerroksia ja defenssejä, joita se on elämänsä varrella kokemuksista itseensä kerännyt. Se kuorii pois ympäristöstä ja kasvatuksesta tulleita vahvoja tunne- ja ajatusvaikutuksia. Se erottelee omat ja muiden kuormat – tiedostaa omat oppiläksynsä. Se opiskelee itsetuntemusta ja vuorovaikutustaitoja. Kypsä ego ei oletakaan olevansa täydellinen. Mutta se pyrkii olemaan oma, paras itsensä ja käyttämään luonnolliset vahvuutensa hyvän elämän mahdollistamiseen itselle ja muille.

Tunnistatko itsessäsi merkkejä kypsän egon kehittymisestä?
Mistä tunnistat, johtaako sinun elämääsi ego vai sielu?
– Anneli Valo
Kirjoittaja on kouluttaja, valmentaja, energiahoitaja ja selvänäkijä

Lue lisää
Linkki palveluihin

Vastaa